/Wyciskarka czy sokowirówka – co wybrać?
wyciskarka dwuślimakowa

Wyciskarka czy sokowirówka – co wybrać?

Zarówno wyciskarki, jak i sokowirówki mają za zadanie wycisnąć sok z owoców czy też warzyw. Wybór najlepszego sprzętu ma jednak ogromne znaczenie. Pod uwagę należy wziąć nie tylko wydajność sprzętu, ale obróbkę produktu, który zostaje poddany obróbce. Pamiętajmy, że sprzęty tego rodzaju różnią się budową, metodą działania oraz efektem końcowym.

Jeszcze przed wyborem, warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Ważne są produkty, z których chcesz uzyskać sok. Jeśli mają być to owoce i warzywa twarde, możesz nabyć sokowirówkę. Jeśli zaś gustujesz w sokach z warzyw liściastych, lepiej sprawdzi się wyciskarka dwuślimakowa. Sokowirówka nie do końca razi sobie ze szpinakiem, natką pietruszki czy jarmużem.

Zastanów się również, jakiego efektu oczekujesz? Wyciskarka do owoców i warzyw pozwoli uzyskać sok gęsty, z drobinkami produktów, sokowirówka da zaś sok bardziej klarowny, z pianką. Sok z sokowirówki trzeba jednak spożyć zaraz po przygotowaniu, a ten z wyciskarki nadaje się do dłuższego przechowywania.

Kolejny aspekt to ilość soku, jaki zamierzasz przygotować. Okazuje się, że o wiele bardziej wydajne są wyciskarki do owoców poziome dwuślimakowe. Te zresztą są też łatwiejsze w utrzymaniu czystości.

Więcej na temat wyciskarek do owoców dwuślimakowych: https://www.mocsokow.pl/6-wyciskarki-dwuslimakowe

Należy także zaznaczyć, że priorytetem ma być sama jakość obróbki produktów spożywczych i pod tym względem bezsprzecznie wygrywa wyciskarka. Co ważne, to ten sprzęt pozwoli uzyskać sok z kompletem cennych witamin i minerałów. Sokowirówka bardzo często niszczy podczas procesu wyciskania to, co w owocach i warzywach jest najbardziej cenne.