/Jak nie przytyć grillując?
poradnia dietetyczna warszawa

Jak nie przytyć grillując?

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie „majówki” bez grilla. Długi majowy weekend sprzyja relaksowi na świeżym powietrzu, co wiąże się również ze spożywaniem posiłków poza domem. Wszyscy, którzy tylko posiadają kawałek własnego ogródka, wyciągają wtedy swoje grille i kosztują przyrządzane na nim potrawy. Tym, którym dania z grilla kojarzą się z mnogością kalorii, proponujemy zdrowe zestawy. Co ciekawe, grillować można nie tylko mięso, ale również warzywa i to właśnie na nie warto postawić w tym sezonie.

Jeśli mięso, to jakie?

Nigdy nie jedz przypalonego mięsa z grilla, bo takie jest szkodliwe – w spaleniźnie wytwarzają się przecież substancje rakotwórcze. Wybieraj raczej chude mięso, na przykład drób. Świetnie sprawdzają się też ryby, na przykład łosoś czy pstrąg. Staraj się unikać tłustych marynat na bazie oleju. O wiele lepiej jest po prostu oprószyć mięso i ryby ulubionymi ziołami. Zawsze też przygotowujmy potrawy samodzielnie, nie warto kupować tych gotowych, jakie często oferują między innymi supermarkety. Te mogą zawierać oprócz dużej ilości tłuszczu także niezdrowe konserwanty, polepszacze smaku, aromaty i sztuczne barwniki. Potwierdzi nam to każdy dietetyk, który jest specjalistą w zakresie technologii żywienia. To właśnie z nim warto układać menu na grilla – gabinet, w którym uzyskamy niezbędną poradę, znajdziemy w każdym większym mieście. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać hasło typu „poradnia dietetyczna warszawa” i udać się na spotkanie z fachowcem. Wtedy mamy pewność zdrowego odżywiania się, nawet wtedy, gdy korzystamy z grilla.

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla cieszą się coraz większym uznaniem, bo można z nich tworzyć naprawdę wykwintne dania. Idealnie sprawdza się cukinia, bakłażan, papryka, ziemniak, pomidor. Na ruszcie coraz częściej lądują bataty, szparagi, cykoria, kabaczek czy seler. Grillować można też marchew i pietruszkę. Oprószone świeżymi albo suszonymi ziołami, smakują wyśmienicie.

Zasady ogólne

Jeśli wybierasz mięso z grilla, zrezygnuj z sosów. Zastąp je raczej świeżymi sałatami. Dania nie popijaj alkoholem, ale wodą, ewentualnie samodzielnie przyrządzoną lemoniadą. Nie sprawdzają się również napoje gazowane.

Warto jeść mniejsze porcje, ale w krótszych odstępach czasu. Każdą potrawę lepiej jest przyrządzać w mniejszych kawałkach.

Lepiej unikać grillowania na kolację. O wiele lepiej sprawdzi się obiad z grilla. Nie zapominajmy o aktywności fizycznej – wiosna i dodatnie temperatury sprzyjają codziennym spacerom, uprawianiu joggingu czy organizacji rowerowych wycieczek.